Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 900 g Fleischtomaten
- 500 g frische rote Ribiseln
- 200 g roter Paprika, in Stücken (2 cm)
- 300 g Zwiebeln, halbiert
- 20 g frischer Ingwer, geschält in Scheiben (2-3 mm)
- 4 Knoblauchzehen, halbiert
- 40 g Olivenöl
- 70 g Tomatenmark
- 1 Msp. Nelken, gemahlen
- 1 Msp. Piment, gemahlen
- 1 Msp. Zimt, gemahlen
- 1 Msp. Kurkuma, gemahlen
- 3 - 6 Msp. Cayennepfeffer, gemahlen (siehe Variation)
- 2 TL Salz, unjodiert
- 60 - 80 g Apfelessig (mind. 5 % Säure)
- 50 g Zucker
- 800 g Wasser
- Wartości odżywcze
- na 1 Schraubglas
- Kalorie
- 1003 kJ / 239 kcal
- Białko
- 5 g
- Węglowodany
- 31 g
- Tłuszcz
- 9 g
- Błonnik
- 12 g
Alternatywne przepisy
Kirschenmarmelade mit Schokomarzipan
1h 20min
Tomatenketchup
1h 15min
Himbeer-Zitronen-Gelee
55min
Rote-Rüben-Relish
1h 15min
Fruchtiger Pfirsichessig
1h
Apfel-Zwiebel-Schmalz
45min
Sellerie mit Orange, wild fermentiert
1344 Std. 25 Min
Kren, milchsauer vergoren
72 Std. 25 Min
Hollerkoch
2 godz. 50 min
Sauerkraut, wild fermentiert
336h 45min
Spagatkrapfen
11 Std. 50 Min
Powidl
8 godz.