Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Recheio
- 1500 g amêijoas
- 4 c. chá de sal
- 10 g coentros
- 100 g sobras de pão partido em pedaços
- 35 g azeite
- 4 dentes de alho
- 250 g água, mais q.b. p/ demolhar
- 20 g vinho branco
- 50 g cebola
- 250 g leite
- 15 g manteiga
- 50 g farinha
- 1 pitada de noz-moscada
Massa
- 10 g azeite, mais q.b. p/ untar
- 700 g farinha tipo 65
- 600 g água, mais q.b. p/ pincelar
- 2 c. chá de sal
- 2 ovos batidos p/ panar
- Óleo q.b. p/ fritar
- Wartości odżywcze
- na 1 unidade
- Kalorie
- 431.1 kJ / 103 kcal
- Białko
- 6.9 g
- Węglowodany
- 13.5 g
- Tłuszcz
- 2.1 g
- Tłuszcz nasycony
- 0.6 g
- Błonnik
- 0.6 g
- Sód
- 476 mg
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Rissóis de atum
2h
Ninhos da Páscoa de merengue
3sa 20 dk
Torta de amêndoa à Tia Isabel
1h
Croquetes de frango
1h
Rissóis de camarão
1 godz. 30 min
Molho de caramelo
1 godz. 30 min
Caracóis com recheio de maçã com crumble
1 godz. 45 min
Rissóis de camarão
1 godz. 30 min
Tarte em coroa de maçã espiralizada - TM6
1 godz. 20 min
Casadinhos
45 min
Pão pita com presunto, espinafres e molho de iogurte
14h
Queijadas de Sintra
2h 40min