Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Nyonya sauce
- 5 fresh red chillies, deseeded
- 150 g tomatoes, cut in wedges
- 100 g shallots (approx 8 shallots)
- 5 garlic cloves
- 3 stalks fresh lemongrass, white part only
- 2 stalks torch ginger flowers (bunga kantan), buds only
- 12 bird's eye chillies (chilli padi)
- 50 g cooking oil
- 20 kesum leaves
- 3 - 5 tbsp tamarind paste
- 6 tbsp water
- 1 tbsp sugar
- 1 tsp shrimp paste (belacan), toasted
- 1 tsp salt
- 3 tbsp lime juice
Steamed fish
- 800 g water
- 800 g pomfret fish (1 whole fish), gutted and descaled, scored (see tips)
- 50 g ladies' fingers (okra) (approx 5 ladies‘ fingers), cut in pieces (2 cm)
- 100 g brown onions, cut in wedges
- 100 g tomatoes, cut in wedges
- 1 sprig fresh coriander, leaves only, to garnish
- Wartości odżywcze
- na 1 portion
- Kalorie
- 1807.5 kJ / 432 kcal
- Białko
- 41.5 g
- Węglowodany
- 15.9 g
- Tłuszcz
- 21.7 g
- Błonnik
- 2 g
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Thai Style Fried Mee Hoon
30min
Sambal Belacan
10min
Ayam Madu Berempah (Honey Spiced Chicken)
30min
Curry Chicken
1h
Ayam Masak Merah (Spicy Tomato Chicken)
1h 25min
Chicken Rendang
45min
Sambal Petai Prawns
20min
Char Kway Teow
15min
Nasi Lemak
45min
Tom Yum Goong
30min
Masala Squid
25min
Nasi Lemak
45min