![Nuss-Striezel Nuss-Striezel](https://assets.tmecosys.com/image/upload/t_web767x639/img/recipe/ras/Assets/26DF9025-9C77-4B58-B8B8-1B91588D119E/Derivates/34FFDC74-5553-46C3-80A2-586A9743FA70.jpg)
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Hefeteig
- 500 g Weizenmehl Type 550 und etwas mehr zum Bearbeiten
- 65 g Zucker
- ¾ Würfel Hefe (30 g)
- 290 g Milch
- ¾ TL Salz
Nussfüllung und Fertigstellung
- 80 g Haselnüsse
- 100 g Marzipan-Rohmasse, in Stücken
- 30 g Butter, weich, in Stücken
- 40 g Zucker
- 40 g Milch
- 1 Ei, verquirlt
- 2 EL brauner Zucker zum Bestreuen
- Wartości odżywcze
- na 1 Scheibe
- Kalorie
- 1071 kJ / 256 kcal
- Białko
- 6 g
- Węglowodany
- 38 g
- Tłuszcz
- 8 g
- Błonnik
- 2 g
Alternatywne przepisy
Mohnstriezel
2 godz. 15 min
Hefezopf
3h
Nuss-Striezel
1h 30min
Nussschleifen
2 godz.
Hefezopf mit Puddingfüllung
1h 30min
Hefezupfbrot mit Zimt
2 godz. 10 min
Gedrehter Hefezopf
2 godz.
Schwäbische Flachswickel
45 min
Puddingschnecken
2 godz.
Weintorte mit Äpfeln und Zimtsahne
7 godz.
Rotweingugelhupf
1 Std. 40 Min
Biskuitrolle mit Himbeersahne
2h 30min