Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Mürbeteig
- 300 g Mehl
- 150 g Butter, weich, in Stücken, und etwas mehr zum Einfetten
- 75 g Zucker
- 1 Ei
- 1 Prise Salz
Apfelfüllung
- 800 g Äpfel, geschält, in Stücken
-
750
g Weißwein (siehe Tipp)
lub 750 g Apfelsaft (siehe Tipp) - 30 g Zucker
- 20 g Vanillezucker, selbst gemacht
- 2 Pck. Vanillepuddingpulver
Topping und Fertigstellung
- 30 g Mandeln, gehobelt
- 400 g Sahne zum Schlagen, 30-40 % Fett, kühlschrankkalt
- 1 Pck. Sahnesteif
- 20 g Vanillezucker, selbst gemacht
- 1 TL Zimt
- Wartości odżywcze
- na 1 Stück
- Kalorie
- 995 kJ / 238 kcal
- Białko
- 3 g
- Węglowodany
- 24 g
- Tłuszcz
- 12 g
- Błonnik
- 1.4 g
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Zwetschgen-Datschi
2h 30min
Eierlikörkuchen
1h 10min
Mohn-Apfel-Käsekuchen
1h 40min
Rotweinschnitten mit Kirschen
1h
Eierlikör-Mandel-Torte
4 Std.
Zwetschgen-Eierlikör-Kuchen
1 godz. 45 min
Marmorierter Eierlikörkuchen
1 Std. 15 Min
Himmelstorte
1h 40min
Streusel-Mohn-Käsekuchen
7 Std. 15 Min
Apfel-Käsekuchen
1h 40min
Runder Apfel-Streusel-Kuchen
2h 30min
Apfelrahmkuchen
1 Std. 50 Min