Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Lemon Curd
- 1 lemon, thin peelings of skin and 35 g juice
- 75 g granulated sugar
- 50 g unsalted butter, diced
- 2 egg yolks, from large eggs
Sponge
- 1 lemon, thin peelings of skin only
- 175 g caster sugar
- 175 g unsalted butter, soft
- 175 g self-raising flour
- 3 large eggs
- 1 tsp baking powder
- 1 pinch fine sea salt
Flavourings
- pink food colouring gel
- 1 tsp lemon juice
- 2 Tbsp poppy seeds
Assembly
- 320 g marzipan, homemade
Decoration
- 50 g icing sugar, plus extra for dusting
- 1 - 2 tsp lemon juice, to taste
- edible cake decorations
- Wartości odżywcze
- na 1 slice
- Kalorie
- 3030 kJ / 724 kcal
- Białko
- 10.4 g
- Węglowodany
- 83.6 g
- Tłuszcz
- 38.7 g
Alternatywne przepisy
Chelsea Buns
1h 30min
Cottage Loaf
3 Std. 30 Min
Coffee and Walnut Cake
1h 10min
Orange Biscuits
1h
Walnut Scones
30 Min
Chocolate Orange Steamed Pudding
3 Std.
Mini Coffee Pecan Layer Cakes
55min
Fresh Fruit Tarts
7 Std. 5 Min
Victoria Sponge
1h 10min
Chocolate Orange Pinwheel Biscuits
3 Std. 45 Min
Ben's Chocolate Cookies
40min
Lemon Drizzle Cake
1h 30min