Lemon and Poppy Seed Battenberg Cake

Lemon and Poppy Seed Battenberg Cake

3.9 7 ocen
Przygotowanie 30 min
Czas całkowity 1 godz. 45 min
8 slices

Składniki

Lemon Curd
  • lemon thin peelings of skin and 35 g juice
    1
  • granulated sugar
    75 g
  • unsalted butter diced
    50 g
  • egg yolks from large eggs
    2
Sponge
  • lemon thin peelings of skin only
    1
  • caster sugar
    175 g
  • unsalted butter soft
    175 g
  • self-raising flour
    175 g
  • large eggs
    3
  • baking powder
    1 tsp
  • fine sea salt
    1 pinch
Flavourings
  • pink food colouring gel
  • lemon juice
    1 tsp
  • poppy seeds
    2 Tbsp
Assembly
  • marzipan homemade
    320 g
Decoration
  • icing sugar plus extra for dusting
    50 g
  • lemon juice to taste
    1 - 2 tsp
  • edible cake decorations

Wartości odżywcze na 1 slice

Kalorie 724 kcal / 3030 kJ
Białko 10.4 g
Tłuszcz 38.7 g
Węglowodany 83.6 g

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych dań czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Możesz także polubić...