Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Lemon Curd
- 1 lemon, thin peelings of skin and 35 g juice
- 75 g granulated sugar
- 50 g unsalted butter, diced
- 2 egg yolks, from large eggs
Sponge
- 1 lemon, thin peelings of skin only
- 175 g caster sugar
- 175 g unsalted butter, soft
- 175 g self-raising flour
- 3 large eggs
- 1 tsp baking powder
- 1 pinch fine sea salt
Flavourings
- pink food colouring gel
- 1 tsp lemon juice
- 2 Tbsp poppy seeds
Assembly
- 320 g marzipan, homemade
Decoration
- 50 g icing sugar, plus extra for dusting
- 1 - 2 tsp lemon juice, to taste
- edible cake decorations
- Wartości odżywcze
- na 1 slice
- Kalorie
- 3030 kJ / 724 kcal
- Białko
- 10.4 g
- Węglowodany
- 83.6 g
- Tłuszcz
- 38.7 g
Alternatywne przepisy
Millionaire's Shortbread with a Twist
1 godz. 45 min
Sticky Jamaican Ginger Cake
25 godz.
Chocolate Meringue Stack
7h 30 min
Chocolate Fudge Cake
1h
Simnel Cake
3h
Mocha Cake
3h
Yule Log
3h
Cappuccino Cake
2 godz.
Ginger Flapjacks
1h 30 min
Coffee and Walnut Cake
1 Std. 10 Min
Lavender Shortbread
1h
Victoria Sponge
1 Std. 10 Min