![Chocolate brownie trifle Chocolate brownie trifle](https://assets.tmecosys.com/image/upload/t_web767x639/img/recipe/ras/Assets/2479383A-F653-4A8D-BA26-582058E8F392/Derivates/A78C7AEF-61FF-4356-A8D4-08DB88CE4616.jpg)
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Chocolate brownie
- 230 g unsalted butter, cut into pieces, plus extra for greasing
- 440 g Rapadura sugar, or raw sugar
- 1 tsp baking powder
- 70 g Dutch cocoa powder
- 100 g plain flour
- 200 g dark chocolate (min. 55% cocoa solids), broken into pieces
- 1 pinch sea salt
- 4 eggs
- 1 tbsp natural vanilla extract
Chocolate custard
- 200 g milk chocolate, broken into pieces
- 2 eggs
- 500 g full cream milk
- 40 g cornflour
Raspberry coulis
- 250 g fresh raspberries, or frozen raspberries, thawed
- 100 g caster sugar
- 20 g lemon juice (approx. ½ lemon)
Mascarpone layer
- 500 g mascarpone cheese
- 100 g caster sugar
- 3 eggs, separated
- 1 pinch sea salt
- 6 tbsp Drambuie (50 g)
- 250 g fresh raspberries, or frozen raspberries, thawed and well drained, plus extra for garnishing
- 50 g milk chocolate, shaved, for garnishing
- Wartości odżywcze
- na 1 portion
- Kalorie
- 3606 kJ / 859 kcal
- Białko
- 17 g
- Węglowodany
- 96 g
- Tłuszcz
- 47 g
- Tłuszcz nasycony
- 28.4 g
- Błonnik
- 5 g
- Sód
- 425.1 mg
Alternatywne przepisy
Classic chocolate fudge
3h 10min
Black forest pavlova stack
5h 30min
Salted caramel slice
2h 30min
Chocolate mousse
3h 20 min
Gingerbread pavlova stack
5h 30min
Six-layer cake
5 Std. 45 Min
Chocolate ripple cheesecake towers
40 min
Basic chocolate cupcakes
40 min
Chocolate ganache
20min
Gluten free chocolate brownie
45 min
Wagon wheel slice
2sa 40 dk
Salted caramel sauce
40 min