Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Pastry
- 100 g raisins
- 100 g apple juice
- 100 g caster sugar
- 200 g unsalted butter, diced
- 370 g plain flour, plus extra for dusting
- 1 medium egg
- ¼ tsp fine sea salt
- ½ tsp natural vanilla extract
Apple Glaze
- 1000 g apples (e.g. Braeburn, Granny Smith, approx. 6-7 apples), peeled, cored and halved
- 2 Tbsp freshly squeezed lemon juice
- 30 g caster sugar
- 20 g freshly squeezed lemon juice
- 30 g cornflour
- 2 pinches ground cinnamon
- ½ tsp ground nutmeg
Assembly
- 1 tsp dark brown sugar, for sprinkling
- 2 egg yolks, from medium eggs, beaten
- Wartości odżywcze
- na 8 slices
- Kalorie
- 18237.8 kJ / 4358.9 kcal
- Białko
- 57 g
- Węglowodany
- 661 g
- Tłuszcz
- 178.1 g
- Tłuszcz nasycony
- 106.9 g
- Błonnik
- 40.2 g
- Sód
- 710.9 mg
Alternatywne przepisy
Dundee Cake
3h 10 min
Rhubarb, Orange and Almond Cake
1 godz. 30 min
Baked Milk Bread with Pears and Walnut Crumble (TM5)
55 min
Irish soda bread
45 Min
Grape bakewell tart
1h 20 min
Raspberry Jam
40 min
Gooseberry Curd
1h
Rhubarb and Ginger Tart
1h 45 min
Coleslaw with Thermomix® Cutter (TM5)
10 Min
Carrot Cake with Pecans and Vanilla
12h 55min
Irish Apple Cake with Crème Anglaise
1h 10 min
Raspberry and Apple Crumble
1h 5min