Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 1000 g de pommes de terre farineuses (p. ex. Russet), pelées et coupées en cubes (2 cm/¾ po) (voir Conseil)
- 350 g de lait
- 1 c. à thé de sel
- 30 g de beurre non salé en cubes
- 1 pincée de noix de muscade fraîchement râpée
- poivre noir frais moulu, au goût
- persil frais ciselé, pour le dressage
- Wartości odżywcze
- na 1 portion
- Kalorie
- 1263.3 kJ / 302 kcal
- Białko
- 8.1 g
- Węglowodany
- 48.3 g
- Tłuszcz
- 9.3 g
- Tłuszcz nasycony
- 5.7 g
- Błonnik
- 5.5 g
- Sód
- 641.6 mg
Alternatywne przepisy
Purée mousseline
40min
Sauce béchamel
15min
Purée de patates douces
1u.
Soupe au potiron
50min
Guacamole
5 Min
Bœuf bourguignon
2u.
Crème fouettée
10min
Cuisson du riz long blanc
35min
Poivrons farcis avec riz et sauce tomate
1u.
Purée Parmentier nature
55min
Gratin de pommes de terre (TM6)
1h 10min
Jus d'orange frais
5 Min