Urządzenia i Akcesoria
Kaczka z jabłkami, kluski ziemniaczane i surówka z kapusty ze śliwkami
Przygotowanie 50 min
Czas całkowity 2 godz. 50 min
4 porcje
Składniki
Kaczka z jabłkami
-
50 g oleju plus dodatkowa ilość do natłuszczenia naczynia żaroodpornego
-
3 ząbki czosnku
-
2 ½ łyżeczki soli
-
1 płaska łyżeczka pieprzu czarnego, mielonego
-
2 łyżki majeranku, suszonego
-
1 łyżka tymianku, suszonego
-
1 łyżeczka rozmarynu, suszonego, mielonego
-
1 tuszka z kaczki (ok. 2 kg), w temp. pokojowej
-
4 jabłka winne, np. szara reneta, ze skórką, bez gniazd nasiennych, pokrojone w ćwiartki
Surówka z czerwonej kapusty ze śliwkami
-
400 g czerwonej kapusty bez twardych części, pokrojonej na kawałki
-
60 g czerwonej cebuli przekrojonej na pół
-
1 jabłko (ok. 100 g), obrane, bez gniazd nasiennych, pokrojone na kawałki
-
4 - 5 śliwek suszonych, bez pestek
-
60 g majonezu
-
20 g miodu
-
20 g octu jabłkowego
-
½ łyżeczki soli
-
¼ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
Kluski ziemniaczane
-
500 g wody plus dodatkowa ilość do gotowania
-
500 g ziemniaków, mączystych pokrojonych na 2 cm kawałki
-
300 g mąki pszennej plus dodatkowa ilość do oprószenia
-
1 jajko
-
1 łyżeczka soli plus dodatkowa ilość do gotowania
Poziom trudności
średni
Wartości odżywcze na 1 porcję
Sód
2069 mg
Białko
59 g
Kalorie
7591 kJ /
1813 kcal
Tłuszcz
122 g
Błonnik
13.5 g
Tłuszcz nasycony
26 g
Węglowodany
126 g
Podoba Ci się nasza platforma?
Ten przepis i ponad 100 000 innych potraw czeka na Ciebie!
Bezpłatna rejestracja Więcej informacjiMoże spodoba Ci się również...
Kulki rybne w marynacie
26 godz. 20 min
Zrazy wołowe z czerwoną kapustą na ciepło
2 godz. 10 min
Śledzie w śmietanie i ziemniaki w mundurkach
1 godz. 25 min
Gęś faszerowana
4 godz. 50 min
Kaczka faszerowana mięsem i morelami, kasza gryczana z żurawiną
4 godz. 10 min
Indyk w glazurze pomarańczowej
29 godz. 45 min
Karp w migdałowej panierce
1 godz. 40 min
Kaczka nadziewana farszem mięsno-grzybowym
3 godz. 40 min
Pieczona kaczka z purée ziemniaczano-kalafiorowym i śliwkami
3 godz.
Pieczona ryba po włosku z dipem z papryki i sałatką z kopru włoskiego
1 godz. 30 min
Wątróbka z cebulą i jabłkiem
50 min
Gulasz z żołądków drobiowych
1 godz. 40 min