Kaczka z jabłkami, kluski ziemniaczane i surówka z kapusty ze śliwkami
TM6 TM5

Kaczka z jabłkami, kluski ziemniaczane i surówka z kapusty ze śliwkami

4.7 (170 ocen)

Składniki

Kaczka z jabłkami

  • 50 g oleju, plus dodatkowa ilość do natłuszczenia naczynia żaroodpornego
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 ½ łyżeczki soli
  • 1 płaska łyżeczka pieprzu czarnego, mielonego
  • 2 łyżki majeranku, suszonego
  • 1 łyżka tymianku, suszonego
  • 1 łyżeczka rozmarynu, suszonego, mielonego
  • 1 tuszka z kaczki (ok. 2 kg), w temp. pokojowej
  • 4 jabłka, winne, np. szara reneta, ze skórką, bez gniazd nasiennych, pokrojone w ćwiartki

Surówka z czerwonej kapusty ze śliwkami

  • 400 g czerwonej kapusty, bez twardych części, pokrojonej na kawałki
  • 60 g czerwonej cebuli, przekrojonej na pół
  • 1 jabłko (ok. 100 g), obrane, bez gniazd nasiennych, pokrojone na kawałki
  • 4 - 5 śliwek suszonych, bez pestek
  • 60 g majonezu
  • 20 g miodu
  • 20 g octu jabłkowego
  • ½ łyżeczki soli
  • ¼ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego

Kluski ziemniaczane

  • 500 g wody, plus dodatkowa ilość do gotowania
  • 500 g ziemniaków, mączystych, pokrojonych na 2 cm kawałki
  • 300 g mąki pszennej, plus dodatkowa ilość do oprószenia
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka soli, plus dodatkowa ilość do gotowania

Wartości odżywcze
na 1 porcję
Kalorie
7591 kJ / 1813 kcal
Białko
59 g
Węglowodany
126 g
Tłuszcz
122 g
Tłuszcz nasycony
26 g
Błonnik
13.5 g
Sód
2069 mg

Wygląda smakowicie? Ten i ponad 80 000 innych przepisów czekają na Ciebie!

Bezpłatna rejestracja

Zamów 30-dniowy bezpłatny abonament Cookidoo® i uzyskaj dostęp do wszystkich przepisów. Bez zobowiązań.

Więcej informacji

Alternatywne przepisy