Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Herstellung des Sauerteigs (siehe Tipp)
- 25 g Anstellgut (vom Roggensauerteig) bzw. Sauerteigstarter
- 100 g Weizenmehl, glatt
- 100 g Wasser, lauwarm
Hauptteig zubereiten und Brot backen
- 500 - 550 g Wasser, lauwarm
- 500 g Weizenmehl, glatt, etwas mehr zum Bemehlen und Bestreuen
- 250 g Roggenmehl
- 15 g Salz
- 30 - 50 g Wasser, lauwarm
- Öl zum Einfetten
- Wartości odżywcze
- na 1 Scheibe
- Kalorie
- 601 kJ / 144 kcal
- Białko
- 4 g
- Węglowodany
- 31 g
- Tłuszcz
- 0.5 g
- Tłuszcz nasycony
- 0.1 g
- Błonnik
- 2.1 g
- Sód
- 293 mg
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Dinkel-Sauerteigbrot
20 Std.
Waldstauden-Roggenbrot
23 Std. 30 Min
Roggensauerteig
96 Std. 20 Min
Kosaken-Doppelbrot
14h 30min
Buttermilchbrot
18 godz.
Zwirbel-Graubrot
16 Std.
Wachauer Laberl
15 godz. 20 min
Roggenmischbrot ohne Hefe
16h 45min
Bauernbrot
16 godz. 15 min
Gewürzbrot
16h 30min
Kartoffel-Walnuss-Brot
15 godz. 40 min
Kommissbrot
15h 30min