Picknick: Kartoffelsalat, Dinkelbrot, Rucola-Tomaten-Dip, Zitronengugelhopf

Picknick: Kartoffelsalat, Dinkelbrot, Rucola-Tomaten-Dip, Zitronengugelhopf

4.5 6 ocen
Przygotowanie 1 godz. 45 min
Czas całkowity 3 godz.
6 Portionen

Składniki

  • Butter weich, in Stücken (2 cm), etwas mehr zum Einfetten
    300 g
  • Weizenmehl zum Ausstreuen
Kartoffeln garen
  • Wasser
    700 g
  • Kartoffeln klein, festkochend, ungeschält
    1200 g
Dinkel-Brotteig
  • UrDinkelmehl, hell
    500 g
  • Salz
    1 ½ TL
  • Hefe
    ½ Würfel
  • Wasser
    300 g
Zitronengugelhopf
  • Zucker
    250 g
  • Vanillezucker, selbst gemacht
    1 TL
    ½ TL Vanilleextrakt, natürlich
  • Bio-Zitrone abgeschnittene Schale
    1
  • Salz
    1 Prise
  • Eier
    5
  • Weizenmehl
    370 g
  • Backpulver (15 g)
    1 Päckchen
  • Milch
    40 g
Dressing für Kartoffelsalat
  • Zwiebeln halbiert
    100 g
  • Petersilie Blättchen abgezupft
    3 Stängel
  • Wasser
    250 g
  • Gemüsebouillon Paste
    1 geh. TL
  • Essig
    35 g
  • Sonnenblumenöl
    30 g
  • Senf
    1 TL
  • Salz
    1 TL
  • Muskatnuss, gemahlen
    1 Prise
  • Pfeffer, gemahlen
    ½ TL
Rucola-Tomaten-Aufstrich
  • getrocknete Tomaten, in Öl abgetropft
    80 g
  • Rucola
    40 g
  • Salz nach Belieben
    ¼ - ½ TL
  • Cayennepfeffer
    ¼ TL
  • Frischkäse
    300 g
Fertigstellung Kartoffelsalat, Gugelhopf und Brot
  • Puderzucker zum Bestäuben

Wartości odżywcze na 1 Portion

Kalorie 1559 kcal / 6523 kJ
Białko 34 g
Tłuszcz 76 g
Węglowodany 179 g
Błonnik 11.7 g
Tłuszcz nasycony 39 g
Sód 1476 mg

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych dań czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Możesz także polubić...