Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Nuss-Karamell
- 30 g Haselnüsse
- 30 g Walnusshälften
- 30 g Mandeln
- 30 g Pistazien, ungesalzen, geschält, enthäutet
- 300 g brauner Zucker
- 1030 g Wasser
- 1 TL Zitronensaft (siehe Tipp)
- 50 g Essig
Schoko-Sahne-Creme
- 400 g Zartbitter-Schokolade (70% Kakao), in Stücken
- 400 g Sahne zum Schlagen, 30-40 % Fett, kühlschrankkalt
- 60 g Butter, in Stücken
Blätterteig und Fertigstellung
- 480 g Butter, in Stücken
- 500 g Mehl und etwas mehr zum Bearbeiten
- 200 g Wasser, kalt
- 1 TL Salz
- 1 EL Zitronensaft
- 3 EL Zucker
- Wartości odżywcze
- na 1 Portion
- Kalorie
- 6523 kJ / 1559 kcal
- Białko
- 17 g
- Węglowodany
- 129 g
- Tłuszcz
- 108 g
- Tłuszcz nasycony
- 61 g
- Błonnik
- 8.7 g
- Sód
- 285 mg
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Karamell-Schoko-Bites "riesig"
3 Std. 30 Min
Churros
45 min
Erdnuss-Karamell
1 Std.
Vanilleeis mit gesalzenem Karamell
14 Std.
Halva-Rollen mit Kaffee-Gewürz-Sabayon
35 min
Sylter Sturmbeutel mit Erdbeersahne
1 Std.
Rosensorbet mit Zitronensaft - Gülsuyu Karsambaç
4 godz. 45 min
Eton Mess
4 godz. 20 min
Karamell
30min
Marzipanapfel mit Vanilleschaum
1 Std. 35 Min
Karamellsauce, salzig
20 min
Walnuss-Krokant
1 Std. 30 Min