Zitronen-Cupcakes mit Heidelbeer-Frischkäse-Buttercreme

Zitronen-Cupcakes mit Heidelbeer-Frischkäse-Buttercreme

4.5 78 ocen
Przygotowanie 55 min
Czas całkowity 1 godz. 30 min
12 Stück

Składniki

Zitronen-Cupcakes
  • Weizenmehl, glatt
    175 g
  • Backpulver
    2 TL
  • Butter weich, in Stücken (Zimmertemperatur)
    100 g
  • Feinkristallzucker
    100 g
  • Bio-Zitrone
    1
  • Ei (Größe M) Zimmertemperatur
    1
  • Naturjoghurt (3,6% Fett) Zimmertemperatur
    100 g
  • Salz
    1 Prise
Heidelbeersauce (siehe Tipp)
  • Waldheidelbeeren, gefroren
    125 g
  • Wasser
    10 g
  • Feinkristallzucker
    10 g
  • Maisstärke
    ½ TL
Frischkäse-Buttercreme und Fertigstellung
  • Staubzucker gesiebt
    100 g
  • Butter weich, in Stücken, Zimmertemperatur
    120 g
  • Frischkäse (Doppelrahmfettstufe)
    370 g
  • Vanille, gemahlen
    2 Msp.
  • Heidelbeeren, frisch oder gefroren für die Dekoration

Wartości odżywcze na 1 Stück

Kalorie 381 kcal / 1596 kJ
Białko 6 g
Tłuszcz 26 g
Węglowodany 31 g
Błonnik 1.2 g
Tłuszcz nasycony 16 g
Sód 192 mg

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych dań czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Możesz także polubić...