Chleb mieszany z ziemniakami

Chleb mieszany z ziemniakami

4.8 162 oceny
Przygotowanie 5 min
Czas całkowity 1 godz. 45 min
30 kromek

Składniki

  • ziaren żyta
    50 g
  • ziaren pszenicy
    100 g
  • kefiru
    130 g
    130 g mleka
  • wody
    120 g
  • świeżych drożdży pokruszonych
    50 g
    2 opakowania suchych drożdży, (14-16 g, patrz wskazówka)
  • cukru
    1 łyżeczka
  • jajka (w tym 1 roztrzepane, do posmarowania)
    2
  • mąki pszennej plus dodatkowa ilość do oprószenia
    350 g
  • oleju plus dodatkowa ilość do natłuszczenia
    1 łyżka
  • soli
    1 łyżeczka
  • ziemniaków ugotowanych, wystudzonych, pokrojonych na kawałki
    150 g
  • siemienia lnianego
    2 łyżeczki
  • pestek dyni
    2 łyżeczki
  • słonecznika łuskanego
    2 łyżeczki
  • płatków owsianych plus dodatkowa ilość do posypania
    2 łyżeczki
  • oregano, suszonego
    ½ łyżeczki
  • bazylii, suszonej
    ½ łyżeczki
  • tymianku, suszonego
    1 szczypta

Wartości odżywcze na 1 kromkę

Kalorie 82.9 kcal / 347 kJ
Białko 3.2 g
Tłuszcz 1.4 g
Węglowodany 14.8 g
Błonnik 1.6 g
Tłuszcz nasycony 0.3 g
Sód 86.1 mg

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych dań czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Możesz także polubić...