Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 50 g ziaren żyta
- 100 g ziaren pszenicy
-
130
g kefiru
lub 130 g mleka - 120 g wody
-
50
g świeżych drożdży, pokruszonych
lub 2 opakowania suchych drożdży (14-16 g, patrz wskazówka) - 1 łyżeczka cukru
- 2 jajka (w tym 1 roztrzepane, do posmarowania)
- 350 g mąki pszennej, plus dodatkowa ilość do oprószenia
- 1 łyżka oleju, plus dodatkowa ilość do natłuszczenia
- 1 łyżeczka soli
- 150 g ziemniaków, ugotowanych, wystudzonych, pokrojonych na kawałki
- 2 łyżeczki siemienia lnianego
- 2 łyżeczki pestek dyni
- 2 łyżeczki słonecznika łuskanego
- 2 łyżeczki płatków owsianych, plus dodatkowa ilość do posypania
- ½ łyżeczki oregano, suszonego
- ½ łyżeczki bazylii, suszonej
- 1 szczypta tymianku, suszonego
- Wartości odżywcze
- na 1 kromkę
- Kalorie
- 347 kJ / 82.9 kcal
- Białko
- 3.2 g
- Węglowodany
- 14.8 g
- Tłuszcz
- 1.4 g
- Tłuszcz nasycony
- 0.3 g
- Błonnik
- 1.6 g
- Sód
- 86.1 mg
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Chleb orkiszowo-gryczany
1h 30min
Bułki grahamki
1h 5min
Chleb pełnoziarnisty na parze
2h
Chleb musli
1 Std. 45 Min
Chleb orkiszowy
1h 40min
Chleb z kaszą gryczaną
2h 20min
Chleb z otrębami
1 Std. 35 Min
Chleb pszenny
1h 30min
Chleb wiejski
2h
Chleb czworaczek
1h 30min
Chleb pszenno-żytni razowy
1h 40min
Bułki pszenne
1h 30min