Chleb mieszany z ziemniakami

Chleb mieszany z ziemniakami

4.8 163 oceny
Przygotowanie 5 min
Czas całkowity 1 godz. 45 min
30 kromek

Składniki

  • 50 g ziaren żyta
  • 100 g ziaren pszenicy
  • 130 g kefiru
    130 g mleka
  • 120 g wody
  • 50 g świeżych drożdży pokruszonych
    2 opakowania suchych drożdży, (14-16 g, patrz wskazówka)
  • 1 łyżeczka cukru
  • 2 jajka (w tym 1 roztrzepane, do posmarowania)
  • 350 g mąki pszennej plus dodatkowa ilość do oprószenia
  • 1 łyżka oleju plus dodatkowa ilość do natłuszczenia
  • 1 łyżeczka soli
  • 150 g ziemniaków ugotowanych, wystudzonych, pokrojonych na kawałki
  • 2 łyżeczki siemienia lnianego
  • 2 łyżeczki pestek dyni
  • 2 łyżeczki słonecznika łuskanego
  • 2 łyżeczki płatków owsianych plus dodatkowa ilość do posypania
  • ½ łyżeczki oregano, suszonego
  • ½ łyżeczki bazylii, suszonej
  • 1 szczypta tymianku, suszonego

Wartości odżywcze na 1 kromkę

Kalorie 82.9 kcal / 347 kJ
Białko 3.2 g
Tłuszcz 1.4 g
Węglowodany 14.8 g
Błonnik 1.6 g
Tłuszcz nasycony 0.3 g
Sód 86.1 mg

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych dań czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Możesz także polubić...