![Tiroler Kirchtagskrapfen (Pechmandl-Tascherln) Tiroler Kirchtagskrapfen (Pechmandl-Tascherln)](https://assets.tmecosys.com/image/upload/t_web767x639/img/recipe/ras/Assets/66FDE017-9076-4F63-A23C-139DD745C0AF/Derivates/e4839ec0-278a-412f-b3ff-d2dab2f53cc3.jpg)
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 150 g Milch
- 40 g Butter, in Stückchen
- 1 Prise Salz
- 1 Ei
- 300 g Weizenmehl, glatt, etwas mehr zum Bemehlen
- Sonnenblumenöl für die Hände
- 80 g Mohn
- 10 - 15 g Rum
-
150
g Birnen, geschält, entkernt, in Stücken
lub 150 g Äpfel, geschält, entkernt, in Stücken - 100 g Dörrzwetschken, entsteint
- 150 g Preiselbeermarmelade
-
½ - 1
TL Lebkuchengewürz
lub ½ - 1 TL Wiener Süße Mischung "Feine Prise" - ½ TL Zitronensalzpaste, selbst gemacht (siehe Tipp)
- 15 g Honig
- 400 - 600 g Butterschmalz
- 3 - 5 EL Staubzucker
- Wartości odżywcze
- na 1 Stück
- Kalorie
- 657 kJ / 157 kcal
- Białko
- 3 g
- Węglowodany
- 18 g
- Tłuszcz
- 8 g
- Tłuszcz nasycony
- 4 g
- Błonnik
- 2 g
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Salzburger Fleischkrapfen
1 godz. 30 min
Osttiroler Blattlstock
3 Std. 30 Min
Preiselbeerkompott
1 Std. 25 Min
Hasenöhrl
1 Std.
Tiroler Kiachl mit Preiselbeerkompott
1h 20min
Älpler Flädle
30 Min
Gebackene Speckknödel
50 Min
Preiselbeerkonfitüre
20min
Tiroler Schlutzkrapfen
1 Std.
Hirschragout mit cremiger Polenta
2h 20min
Frittaten
30 Min
Kärntner Reindling
2 Std. 40 Min