Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 150 g Milch
- 40 g Butter, in Stückchen
- 1 Prise Salz
- 1 Ei
- 300 g Weizenmehl, glatt, etwas mehr zum Bemehlen
- Sonnenblumenöl für die Hände
- 80 g Mohn
- 10 - 15 g Rum
-
150
g Birnen, geschält, entkernt, in Stücken
lub 150 g Äpfel, geschält, entkernt, in Stücken - 100 g Dörrzwetschken, entsteint
- 150 g Preiselbeermarmelade
-
½ - 1
TL Lebkuchengewürz
lub ½ - 1 TL Wiener Süße Mischung "Feine Prise" - ½ TL Zitronensalzpaste, selbst gemacht (siehe Tipp)
- 15 g Honig
- 400 - 600 g Butterschmalz
- 3 - 5 EL Staubzucker
- Wartości odżywcze
- na 1 Stück
- Kalorie
- 657 kJ / 157 kcal
- Białko
- 3 g
- Węglowodany
- 18 g
- Tłuszcz
- 8 g
- Tłuszcz nasycony
- 4 g
- Błonnik
- 2 g
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Gebackene Speckknödel
50 min
Preiselbeerkonfitüre
20 min
Moosbeer-Kokos-Nocken
35 min
Funkaküachle
1 godz. 40 min
Salzburger Fleischkrapfen
1 Std. 30 Min
Topfengolatschen
50 min
Hasenöhrl
1 Std.
Tiroler Schlutzkrapfen
1 Std.
Kärntner Reindling
2 godz. 40 min
Topfenstrudel
2u. 10min
Biskuitroulade mit Erdbeer-Topfen-Fülle
4 Std. 35 Min
Tiroler Kiachl mit Preiselbeerkompott
1h 20 min