Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 600 g de agua
- 100 g de mantequilla
- 100 g de chispas de chocolate amargo, y un poco más para decorar
- 20 g de cocoa en polvo
- 100 g de azúcar refinada, o al gusto
- 1 cdita de sal fina, o al gusto
- 400 g de harina de maíz nixtamalizado, para tamal
- 25 g de polvo para hornear
-
2
hojas de plátano, tatemada (ver tip), en cuadros (aprox. 20 cm)
lub 20 hojas de maíz para tamal, remojadas (ver tip) - 1750 g de agua, para el Varoma
- Wartości odżywcze
- na 1 porción
- Kalorie
- 1487 kJ / 354 kcal
- Białko
- 5 g
- Węglowodany
- 54 g
- Tłuszcz
- 14 g
- Tłuszcz nasycony
- 8 g
- Błonnik
- 5 g
- Sód
- 341 mg
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Calabaza en tacha
1h 15min
Tamales dulces de pasas
2u.
Pan de muerto
6u.
Atole de fresa
25min
Romeritos
1h 40min
Atole de arroz de la esquina
35min
Tamales de dulce de leche y cacahuate
2u.
Tamales Verdes
2h 30min
Pambazos CDMX
2h 30min
Tamales de elote, queso y zarzamora
2h 30min
Tamales de pollo y salsa verde
2u.
Esquites de feria
25min