Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Ciasto
- 450 - 500 g mąki pszennej, plus 2 łyżki i dodatkowa ilość do oprószenia blatu
- 10 g suchych drożdży
- 30 g oliwy z oliwek
- 50 g jogurtu naturalnego
- 260 g wody, ciepłej
- 1 szczypta soli
Farsz ze szpinakiem
- 200 g liści szpinaku baby, świeżych
- 120 g sera feta, pokrojonego na kawałki
- 100 g cebuli, pokrojonej w ćwiartki
- 15 g oliwy z oliwek
- ½ łyżeczki soli
- ¼ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- 1 łyżeczka papryki słodkiej, mielonej
- ½ łyżeczki czosnku, granulowanego
Przygotowanie placków
- oliwa z oliwek, do smażenia
- Wartości odżywcze
- na 1 kawałek
- Kalorie
- 1778 kJ / 425 kcal
- Białko
- 12 g
- Węglowodany
- 64 g
- Tłuszcz
- 13 g
- Błonnik
- 4 g
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Proziaki z masłem czosnkowym
25 min
Cebulaki
1 Std. 5 Min
Chinkali z mięsem i kolendrą
1 Std. 40 Min
Muszle makaronowe z pszenicy durum faszerowane ricottą i szpinakiem
1 Std. 35 Min
Ślimaki na przerwę
2 Std. 15 Min
Precle nadziewane serem, salami i jalapeño
2 Std. 15 Min
Minicalzone z cukinią i suszonymi pomidorami
2 godz. 5 min
Chaczapuri adżarskie
1 Std. 45 Min
Bieszczadzkie fuczki z cebulą
45min
Quiche ze szparagami
1 Std. 35 Min
Wieniec z halloumi i rozmarynem
1 Std. 50 Min
Kibiny z ziemniakami i serem cheddar
1 Std. 45 Min