
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 20 krewetek, surowych, dużych, obranych
- 250 g ryżu do sushi
- 1200 g wody
- 20 g octu ryżowego plus 2 łyżki do zaprawy
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżeczka soli
- 3 łyżki majonezu (kewpie, patrz wskazówka)
- 3 łyżeczki sosu sriracha
- 140 g mąki pszennej
- 1 łyżka skrobi kukurydzianej
- 260 g wody mineralnej, gazowanej
- olej słonecznikowy ilość do smażenia
- 4 płaty wodorostów nori
- 2 łyżki ziaren sezamu, prażonych
- 2 papryczki chili jalapeño, świeże bez gniazd nasiennych, pokrojone w słupki
- ogórek ilość do nadziania sushi, bez gniazd nasiennych, pokrojonego w słupki (ok. 0,25 szt.)
- awokado ilość do nadziania sushi. pokrojone w 2 mm plastry (ok. 0,5 szt.)
- sos sojowy ilość do podania
- Wartości odżywcze
- na 1 sztukę
- Kalorie
- 46 kcal / 194 kJ
- Białko
- 1.2 g
- Tłuszcz
- 2 g
- Węglowodany
- 5.6 g