![Sushi z krewetkami w tempurze Sushi z krewetkami w tempurze](https://assets.tmecosys.com/image/upload/t_web767x639/img/recipe/ras/Assets/FA73931A-DC57-44DD-99BB-DDF74831F588/Derivates/DA40734B-9322-4ED3-8FE8-06F2E5BFA4C8.jpg)
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 20 krewetek, surowych, dużych, obranych
- 250 g ryżu do sushi
- 1200 g wody
- 20 g octu ryżowego, plus 2 łyżki do zaprawy
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżeczka soli
- 3 łyżki majonezu (kewpie, patrz wskazówka)
- 3 łyżeczki sosu sriracha
- 140 g mąki pszennej
- 1 łyżka skrobi kukurydzianej
- 260 g wody mineralnej, gazowanej
- olej słonecznikowy, ilość do smażenia
- 4 płaty wodorostów nori
- 2 łyżki ziaren sezamu, prażonych
- 2 papryczki chili jalapeño, świeże, bez gniazd nasiennych, pokrojone w słupki
- ogórek, ilość do nadziania sushi, bez gniazd nasiennych, pokrojonego w słupki (ok. 0,25 szt.)
- awokado, ilość do nadziania sushi. pokrojone w 2 mm plastry (ok. 0,5 szt.)
- sos sojowy, ilość do podania
- Wartości odżywcze
- na 1 sztukę
- Kalorie
- 194 kJ / 46 kcal
- Białko
- 1.2 g
- Węglowodany
- 5.6 g
- Tłuszcz
- 2 g
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Majonez japoński (kewpie)
15min
Sushi z pieczarkami portobello
1 Std. 30 Min
Różowe sushi z warzywami i sosem awokado-wasabi
2小时 45 分钟
Krewetki i warzywa w tempurze
1 Std.
Sushi z wędzonym łososiem
1 Std. 20 Min
Sushi z pikantnym tuńczykiem
1h 25min
Letnie rollsy z sosem z orzeszków ziemnych
1 Std.
Sushi z kaszy bulgur z łososiem
1 Std. 20 Min
Onigirazu (japońskie kanapki ryżowe) z szarpanym łososiem teriyaki
1h 10min
Warzywa w tempurze
1 Std.
Ryż do sushi
1 Std.
Sushi z surimi i serkiem kremowym
1 Std. 20 Min