Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 1000 g amêijoas frescas e limpas
- Água q.b. p/ demolhar
- 2 c. sopa de sal, mais q.b. p/ temperar
- 150 g cebola cortada em pedaços
- 70 g manteiga
- 100 g vinho branco
- 1 limão, só o sumo
- 1 pitada de pimenta
- 15 g farinha tipo 65
- 10 g salsa, mais q.b. picada p/ guarnecer
- 2 gemas de ovo
- Salsa picada q.b. p/ guarnecer
- Wartości odżywcze
- na 1 dose
- Kalorie
- 1234 kJ / 295 kcal
- Białko
- 22 g
- Węglowodany
- 9 g
- Tłuszcz
- 14 g
- Błonnik
- 1 g
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Massinha de camarão e amêijoas
40 Min
Camarão com molho cocktail
30 λεπτ.
Choquinhos salteados com batata a murro
1ωρ.
Pão com queijo e malagueta
35min
Caldeirada de amêijoas
2u. 45min
Orelha de porco de coentrada
1ωρ.
Recheio de sapateira
1h 15min
Sapateira recheada
5 λεπτ.
Carne de porco à alentejana
2 godz. 30 min
Amêijoas à Bulhão Pato
2u. 40min
Gambas salteadas
20 λεπτ.
Polvo à lagareiro
1ωρ. 30 λεπτ.