Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 250 g red lentils
- 30 g rice
- 200 g onions, cut into quarters
- 2 garlic cloves
- 20 g olive oil
- 1 tsp ground cinnamon
- 1 tsp ground cumin
- ½ tsp ground allspice
- 250 g carrots, cut into pieces
-
1
tsp vegetable stock paste, homemade
lub 1 vegetable stock cube (for 0.5 l) - 1 tsp salt, adjust to taste
- 1 pinch freshly ground black pepper
- 900 g water
- 30 g lemon juice
- 2 sprigs fresh coriander, plus extra to garnish
- pita bread croutons, to garnish (see tip)
- Wartości odżywcze
- na 1 portion
- Kalorie
- 858 kJ / 205 kcal
- Białko
- 10.8 g
- Węglowodany
- 31.5 g
- Tłuszcz
- 4 g
Alternatywne przepisy
Bulgar and Red Lentil Soup
1 godz.
Red Lentil Soup
40min
Spiced rice pudding (meghli)
50min
Carrot coriander soup and tikka salmon with steamed vegetables
35min
Freekeh pilaf with broad beans
1 godz.
Lentil puree (moujadarra)
1h 25min
Red lentil soup with cumin
55 min
Creamy pea soup
40min
Lentil and spinach soup
50min
Beans with beef in tomato sauce (fasouliah)
13h 30min
Stewed vegetables
45min
Sweet Potato and Courgette Soup
25min