![Fairy doll cake Fairy doll cake](https://assets.tmecosys.com/image/upload/t_web767x639/img/recipe/ras/Assets/BE567839-E5AA-4B97-AE27-B2020AA10FB3/Derivates/91C68298-41C7-426D-B128-F3A83E863224.jpg)
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Vanilla cake
- 200 g unsalted butter, cut into pieces and softened, plus extra for greasing
- 680 g plain flour
- 540 g white sugar
- 2 tbsp baking powder
- 2 pinch salt
- 500 g full cream milk
- 2 tsp natural vanilla extract
- 4 eggs
Buttercream icing
- 250 g icing sugar (see Tips)
- 120 g unsalted butter, cut into pieces and softened
- 2 tsp boiling water
- ½ tsp natural vanilla extract
Fondant
- 40 g water
- 3 tsp gelatine powder
- 100 g glucose syrup
- 15 g glycerine (see Tips)
- 620 g icing sugar, plus extra sifted for dusting and kneading (see Tips)
- natural food colouring of choice (see Tips)
- Wartości odżywcze
- na 1 portion
- Kalorie
- 408041.8 kJ / 971.5 kcal
- Białko
- 10.7 g
- Węglowodany
- 172.1 g
- Tłuszcz
- 27.4 g
- Tłuszcz nasycony
- 16.8 g
- Błonnik
- 2.2 g
- Sód
- 295.5 mg
Alternatywne przepisy
Butterfly cakes
1 Std.
Buttercream icing
10min
Gravity cake
2 godz.
Six-layer cake
5hod. 45min
Yoghurt and fruit popsicles
4h
Marshmallow icing
7 godz. 40 min
Chocolate cupcakes
1sa 20 dk
Simple butter biscuits
3h 20min
Too easy chocolate cake
50 Min
Basic chocolate cupcakes
40 Min
Basic vanilla cake
55 dk
Basic vanilla cupcakes
35 Min