Wraz z nadejściem lata, wiele z nas chce wprowadzić zmiany w swoim stylu życia. Dłuższe dni i słoneczna pogoda zachęcają do ruchu, a obfitość świeżych, sezonowych warzyw i owoców jest idealnym impulsem do zdrowszego odżywiania. Jednak sezon wakacyjny niesie ze sobą wiele kulinarnych pokus. Jak zatem pogodzić zdrowe nawyki z letnimi przyjemnościami? W tym artykule dzielimy się prostymi wskazówkami, które pomogą Ci zadbać o zdrową dietę latem.
Lato to idealny czas, aby wprowadzić więcej świeżych warzyw i owoców do swojej diety. Produkty takie jak pomidory, ogórki, papryki, cukinie, truskawki czy maliny są nie tylko pyszne, ale również pełne witamin i minerałów. Korzystaj z tego okresu, aby wzbogacić swoje posiłki o te sezonowe skarby.
Owoce jagodowe, takie jak truskawki, maliny i borówki, są szczególnie wartościowe. Zawierają polifenole, które mają silne właściwości przeciwzapalne, a regularne ich spożywanie wspiera układ odpornościowy, serce i zdrowie jelit. Nie bój się owoców z powodu zawartego w nich cukru – są one również źródłem błonnika, wody i wielu niezbędnych składników odżywczych, co sprawia, że ich wpływ na nasz organizm jest bardzo korzystny a metabolizm zawartego w owocach cukru przebiega inaczej niż tego w konwencjonalnych słodyczach.
Chcąc wspierać swój organizm latem (i nie tylko) warto dbać o odpowiednie bilansowanie swoich posiłków. Podstawą zdrowej diety powinny stanowić warzywa i owoce. Warto dbać o to, aby nasz talerz zawsze składał się w połowie z tych produktów. Pełnowartościowy posiłek powinien dostarczać też źródeł białek (np. chude mięso, ryby, nabiał, strączki, jaja) - ¼ talerza, węglowodanów (np. kasze, pełnoziarniste pieczywo) - ¼ talerza, i tłuszczów (np. awokado, orzechy, oliwa) - niewielki dodatek do posiłku. Nie należy zapominać także o piciu wody, jest to szczególnie istotne, gdy jest gorąco, a my się więcej pocimy.
Utrzymanie zdrowej diety podczas wakacji może wydawać się wyzwaniem, ale wcale nie musi tak być. Kluczem jest umiar i świadome wybory. Jak to zrobić? Trzymaj się zasady 80/20! Polega ona na tym, że 80% tego, co spożywasz powinny stanowić zdrowe, nieprzetworzone produkty (jak warzywa, owoce, pełnoziarniste zboża, orzechy, dobre źródła białka) spożywane w opisanych wcześniej proporcjach. Pozostałe 20% możesz bez wyrzutów sumienia przeznaczyć na produkty rekreacyjne, czyli takie, które jemy głównie dla przyjemności. Dzięki takiemu podejściu niczego nie musisz sobie odmawiać, a równocześnie dbasz o właściwe odżywianie swojego organizmu. Na wakacjach możesz więc jeść lody, gofry i inne smakołyki, na które masz ochotę.
Lato to doskonały czas na wprowadzenie zdrowych nawyków żywieniowych. Korzystaj z bogactwa sezonowych warzyw i owoców, planuj zdrowe posiłki, ale równocześnie nie odmawiaj sobie drobnych, kulinarnych przyjemności. Dzięki tym prostym zasadom, będziesz cieszyć się wakacjami pełnymi smaków, nie rezygnując przy tym z dbałości o zdrowie. Zapraszamy na kolejną odsłonę zdrowych i smacznych przepisów powstałych we współpracy z marką BeDiet. Letnie propozycje na śniadania, drugie śniadania, obiady, przekąski i kolacje, które przygotujesz ze składników dostępnych we wszystkich sklepach. Każdy przepisy możesz ugotować, wybierając 1, 2 lub 4 porcje. Przekonaj się, że zdrowe posiłki nie muszą być skomplikowane i pracochłonne! Z urządzeniem Thermomix® przygotujesz je z łatwością.
Zobacz kolekcję
Artykuł opracowany we współpracy z BeDiet