Pizza à la Big Mac

Pizza à la Big Mac

4.7 15 rating
Przygotowanie 30 min
Czas całkowity 1 godz. 30 min
4 porcje

Składniki

Ciasto na pizzę
  • 200 g mąki pszennej
  • 120 g wody
  • 10 g drożdży świeżych pokruszonych
    1 łyżeczka suchych drożdży, (patrz wskazówka)
  • ½ łyżeczki cukru
  • ½ łyżeczki soli
  • 10 g oliwy z oliwek plus dodatkowa ilość do natłuszczenia
Sos burgerowy
  • 50 g majonezu (patrz wskazówka)
  • 25 g musztardy
  • 1 łyżka sosu Worcestershire
  • 1 łyżeczka białego octu winnego
  • ½ łyżeczki czosnku, granulowanego
  • ½ łyżeczki papryki słodkiej, mielonej
  • ¼ łyżeczki soli
Pieczenie
  • 130 g sera cheddar pokrojonego na kawałki
    130 g sera żółtego, np. goudy, edama, pokrojonego na kawałki
  • 30 g oliwy z oliwek
  • 200 g mięsa wołowego, mielonego podzielonego na kawałki
  • ½ łyżeczki koncentratu bulionu mięsnego, wykonanego w TM
    ½ kostki bulionu mięsnego (na 0,5 l), pokruszonej
  • ¼ łyżeczki soli
  • ¼ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
  • 3 łyżki ketchupu
  • 1 ogórek konserwowy pokrojony w 2-3 mm plastry (ok. 50 g)
  • 1 łyżeczka ziarna sezamu
  • sałata lodowa pokrojona w 1 cm paski, do posypania
  • ¼ czerwonej cebuli pokrojonej w 1-2 mm piórka

Poziom trudności

łatwy


Wartości odżywcze na 1 porcję

Sód 1261.3 mg
Białko 23.1 g
Kalorie 2660.5 kJ / 635.9 kcal
Tłuszcz 39.4 g
Błonnik 3 g
Tłuszcz nasycony 12.6 g
Węglowodany 46.7 g

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych potraw czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Może spodoba Ci się również...