Kurczak w sosie paprykowym z kluskami na parze i paluchy drożdżowe

4.7 200 ocen
Przygotowanie 25 min
Czas całkowity 1 godz.
4 porcje

Składniki

Marynowanie kurczaka
  • 400 - 500 g fileta z piersi kurczaka, bez skóry pokrojonego na kawałki (ok. 2 x 2 x 1 cm)
  • 20 g oliwy z oliwek
  • 1 - 2 łyżeczki przyprawy uniwersalnej, wykonanej w TM
Kluski na parze i paluchy
  • 230 g mleka plus dodatkowa ilość do posmarowania
  • 2 łyżeczki cukru
  • 40 g świeżych drożdży pokruszonych
    4 łyżki suchych drożdży, (patrz wskazówka)
  • 560 g mąki pszennej plus dodatkowa ilość do oprószenia
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka soli
  • masło ilość do natłuszczenia
  • sól gruboziarnista (opcjonalnie) do posypania
Sos paprykowy
  • 20 g oliwy z oliwek
  • 200 g czerwonej papryki bez gniazd nasiennych, pokrojonej w 2 cm kostkę
  • 100 g cebuli pokrojonej w ósemki (patrz wskazówka)
  • 250 g wody
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej, mielonej
  • ¼ łyżeczki soli
  • pieprz czarny, mielony do smaku
  • 1 łyżeczka koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM
    1 kostka bulionu warzywnego (na 0,5 l), pokruszona
  • 200 g warzyw, mieszanych np. marchewka, cukinia, papryka, pokrojonych w 2-3 cm kostkę (patrz wskazówka)
  • 50 g śmietany, 18% tłuszczu słodkiej
  • 30 g mąki pszennej
  • 2 łyżki natki pietruszki, świeżej posiekanej (patrz wskazówka)

Poziom trudności

łatwy


Wartości odżywcze na 1 porcję

Sód 835.2 mg
Białko 52.9 g
Kalorie 3998.5 kJ / 955.7 kcal
Tłuszcz 22.7 g
Błonnik 10 g
Tłuszcz nasycony 6.1 g
Węglowodany 132.6 g

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych potraw czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Może spodoba Ci się również...