![Purée de pommes de terre classique Purée de pommes de terre classique](https://assets.tmecosys.com/image/upload/t_web767x639/img/recipe/ras/Assets/90657dcf881bdc8a5910222ead0efaa2/Derivates/1087bebd62a4800d68497759e8a7ae5d0c72929e.jpg)
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 1000 g de pommes de terre farineuses (p. ex. Russet), pelées et coupées en cubes (2 cm/¾ po) (voir Conseil)
- 350 g de lait
- 1 c. à thé de sel
- 30 g de beurre non salé en cubes
- 1 pincée de noix de muscade fraîchement râpée
- poivre noir frais moulu, au goût
- persil frais ciselé, pour le dressage
- Wartości odżywcze
- na 1 portion
- Kalorie
- 1263.3 kJ / 302 kcal
- Białko
- 8.1 g
- Węglowodany
- 48.3 g
- Tłuszcz
- 9.3 g
- Tłuszcz nasycony
- 5.7 g
- Błonnik
- 5.5 g
- Sód
- 641.6 mg
Alternatywne przepisy
Guacamole
5 Min
Purée Parmentier nature
55 min
Bœuf bourguignon
2 godz.
Tarte aux pommes
1h
Gratin de pommes de terre (TM6)
1h 10min
Crème de petits pois
40min
Sauce béchamel
15 Min
Cuisson du riz long blanc
35min
Gratin de chou-fleur
55 min
Velouté de légumes
45min
Purée de patates douces
1h
Jus d'orange frais
5 Min