Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 400 g beras sushi
- 900 g air
- 1 sdt minyak kacang
- 2 - 3 daun bawang, dipangkas ujungnya dan potong bagi empat
- 2 wortel (210 g), potong bagi empat
- 150 g tuna segar, sashimi grade atau salmon sashimi grade, potong dadu (2 cm)
- 3 - 4 sdm mirin
- ½ sdt minyak wijen
- 1 sdm biji wijen putih atau biji wijen hitam
- 1 alpukat, daging buah saja, potong dadu
- 1 timun Lebanon (Lebanese cucumber), dikupas dan potong dadu
- 15 udang matang kupas (sekitar 120 g)
- 3 - 4 sdm kecap asin
- 3 - 4 sdm cuka beras
- 1 lembaran nori, potong strip tipis-tipis, untuk hiasan
- pasta wasabi, untuk penyajian (opsional)
- Wartości odżywcze
- na 1 porsi
- Kalorie
- 1780 kJ / 424 kcal
- Białko
- 19 g
- Węglowodany
- 58 g
- Tłuszcz
- 12 g
- Tłuszcz nasycony
- 2.5 g
- Błonnik
- 3.8 g
- Sód
- 2015 mg