Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Pepes tahu
- 25 g siung bawang putih
- 1 sdt garam
- ½ sdt lada putih bubuk
- 500 g tahu putih, potong dadu (3 cm)
- 50 g santan
- 1 telur, dikocok lepas
- 1 daun pisang, potong menjadi 4 lembar (masing-masing 30 cm x 20 cm), diblansir atau dilayukan di atas api kompor
- 4 daun salam segar
- 2 batang serai segar, bagian putih saja, iris tipis-tips
- 8 daun jeruk purut segar, disobek-sobek
- 1 cabai merah besar, iris tipis-tipis
Nasi liwet
- 100 g bawang merah
- 50 g siung bawang putih
- 20 g minyak zaitun
- 3 daun salam segar
- 3 daun jeruk purut segar
- 3 batang serai segar, bagian putih saja, dimermarkan
- 1000 g air
- 250 g beras putih, bulir sedang, dibilas
- 1 sdt garam, sesuai selera
- 2 sdm santan
- 40 g ikan teri goreng
- 20 g cabai merah keriting segar, iris tipis-tipis
- 20 g cabai rawit merah segar, iris tipis-tipis
- Wartości odżywcze
- na 1 porsi
- Kalorie
- 1776 kJ / 424 kcal
- Białko
- 16 g
- Węglowodany
- 62 g
- Tłuszcz
- 14 g
- Tłuszcz nasycony
- 5 g
- Błonnik
- 5 g
- Sód
- 1442 mg