
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Pastry
- 100 g unsalted butter plus extra for greasing
- 50 g icing sugar
- 230 g plain flour plus extra for dusting
- 1 pinch salt to taste
- 3 egg yolks
Filling
- 1 lemon zest only, no white pith
- 100 g caster sugar
- 220 g lemon juice (approx. 6-7 lemons)
- 65 g unsalted butter cut into pieces
- 6 eggs
Meringue
- 4 egg whites room temperature
- 150 g icing sugar
- ¼ tsp cream of tartar
- Wartości odżywcze
- na 1 portion
- Kalorie
- 339.5 kcal / 1420.4 kJ
- Białko
- 8 g
- Tłuszcz
- 16 g
- Węglowodany
- 41.9 g
- Błonnik
- 0.7 g
- Tłuszcz nasycony
- 8.7 g
- Sód
- 74.6 mg