Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 200 gramů sýru Gruyére, na kousky
- 500 gramů vody
- 1 květák (cca 1000 gramů), rozdělený na růžičky
- 50 gramů hladké mouky
- 40 gramů másla
- 500 gramů mléka
- ½ čajové lžičky soli, plus extra to taste
- 2 špetky bílého pepře, mletého, plus extra to taste
- 1 - 2 špetky muškátového oříšku, strouhaného (opcjonalnie)
- Wartości odżywcze
- na 1 porce
- Kalorie
- 1273 kJ / 305 kcal
- Białko
- 17 g
- Węglowodany
- 14 g
- Tłuszcz
- 20 g
- Błonnik
- 5.1 g
Alternatywne przepisy
Brokolice s bramborami a sýrovou omáčkou
55min
Zapečené brambory s květákem a parmazánem
1h
Červená smetanová čočka
15min
Dušená mrkev
20 min
Rajčatový džem
50min
Smažené kosmatice - květy černého bezu
30min
Opilý čokoládový mousse
1h 30min
Smetanové brambory se špenátem
50min
Houbový guláš s knedlíky v ubrousku
1h 10min
Papriky plněné směsí tvarohu a cuket
1 godz. 5 min
Džem z pomerančů
25 min
Pórkový dort (Porreetorte)
1h 30min