Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Hemisphere Sponge
- 300 g unsalted butter, soft, plus extra for greasing
- 300 g caster sugar
- 5 large eggs
- 300 g self-raising flour
- 1 tsp baking powder
- 2 oranges, finely grated zest only
- 30 g orange juice, freshly squeezed
Round Sponge
- 120 g unsalted butter, soft
- 120 g caster sugar
- 2 large eggs
- 120 g self-raising flour
- ¼ tsp baking powder
- 1 orange, finely grated zest only
- 15 g orange juice, freshly squeezed
Icing
- blue food colouring gel
- 1000 g fondant icing
- water, for brushing
- 300 g unsalted butter, soft
- 600 g icing sugar
- 1 orange, finely grated zest only
- 1 orange, juice only
-
100
g blueberry jam (see tip)
lub blackcurrant jam (see tip)
Decoration
- silver decorating balls and sparkling snowflakes
- silver edible glitter
- Wartości odżywcze
- na 1 slice
- Kalorie
- 3362.7 kJ / 803.7 kcal
- Białko
- 5.7 g
- Węglowodany
- 108.2 g
- Tłuszcz
- 39.9 g
- Tłuszcz nasycony
- 20.8 g
- Błonnik
- 1.4 g
- Sód
- 400.1 mg
Alternatywne przepisy
Chocolate Carrot Muffins
40min
Chocolate Eggs
2 godz. 15 min
Three-milk Cake
2 godz.
Drip Candle Cake with Funfetti Sponge
3 Std.
Paris Dakar
5 min
Sweet cheese pastry (knafeh)
3 Std.
Fruit Ice Cream
5 min
Amarena cherry ice cream
8 godz. 10 min
Arroz con leche (Rice Pudding)
3 Std.
Irish Coffee
10 min
Dark Chocolate Cookies with White Chocolate Cream
5 godz. 50 min
Portuguese-style Crème Brûlée
25min