Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Quellstück
- 25 g Paniermehl (siehe Tipp)
- 50 g Wasser
Hauptteig
- 200 g Wasser, kalt
- 250 g Bier, kalt
- 10 g frische Hefe
- 200 g Roggenmehl Type 1150 und etwas mehr zum Bearbeiten
- 500 g Weizenmehl Type 1050
- 3 TL Salz (10-12 g)
- 2 TL rustikales Brotgewürz (opcjonalnie)
- Öl zum Einfetten
- Wartości odżywcze
- na 1 Scheibe
- Kalorie
- 595 kJ / 142 kcal
- Białko
- 5 g
- Węglowodany
- 27 g
- Tłuszcz
- 1 g
- Błonnik
- 2.2 g
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Doppelbocker aus dem Topf
3h
Bergisches Urbrot
17 Std.
Bauernbrot
2h 20min
Dunkles Landbrot
4h
Einfaches Mischbrot
3h 40min
Roggen-Schmalz-Brot
16 Std. 10 Min
Rundes Kümmelbrot aus dem Topf
7 Std.
Tiroler Schinkenbrot
16 Std. 15 Min
Bauernbrot
16 Std. 15 Min
Weizenbier-Brot mit Koriander und Kümmel
5 Std. 45 Min
Buttermilchbrot
18h
Roggen-Malzbier-Brot
2h 20min