Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Sponge
- 60 g pistachio nuts, unsalted, shelled
- ½ tsp ground cardamom
- 250 g blanched almonds
- 1 lemon, thin peelings of skin
- 150 g light brown sugar
- 200 g unsalted butter, soft, plus extra for greasing
- 4 medium eggs
- 100 g plain flour
- 1 tsp baking powder
- 2 tsp rose water
- 1 pinch fine sea salt
Syrup
- 40 g lemon juice
- 30 g light brown sugar
Icing and Decoration
- 200 g mascarpone
- 40 g icing sugar
- ½ tsp rose water
- edible rose petals (opcjonalnie)
- Wartości odżywcze
- na 1 slice
- Kalorie
- 1916.7 kJ / 458.1 kcal
- Białko
- 10 g
- Węglowodany
- 31.3 g
- Tłuszcz
- 34.4 g
- Tłuszcz nasycony
- 13.5 g
- Błonnik
- 3 g
- Sód
- 138.7 mg
Alternatywne przepisy
Amaretti
35min
Lemon, Almond and Olive Oil Cake
5u.
Torta Caprese
55min
Plum and Blackberry Upside-Down Cake
1u.
Caramelised Fennel and Ricotta Tarts with Pecorino Crisps
3 Std.
Bitter Chocolate and Orange Liqueur Tart with Honeycomb Dust
3hod. 45min
Cardamom And Lime Syrup Cake
1h 35min
Strawberry and Pistachio Semifreddo - Semifreddo alla fragola e pistacchio
18 godz.
Apricot, Almond and Pistachio Biscotti
1u.
Cardamom and lime syrup cake
1h 35min
Date, orange and olive oil cake with salted white chocolate ice cream (Shane Delia)
9u. 50min
Lemon Meringue Cake with 10-Minute Frosting
2 godz. 10 min