Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Massa de levedura
- 90 g água
-
20
g fermento de padeiro fresco
lub 2 c. chá de fermento de padeiro seco - 150 g farinha tipo 65
Fogaça
- 120 g açúcar
- 1 ½ c. chá de sal
- 90 g manteiga à temperatura ambiente
- 3 ovos
- ½ limão, só a raspa
- 25 g vinho do Porto
- ½ c. chá de canela em pó
- 400 g farinha tipo 65, mais q.b. p/ polvilhar
- Wartości odżywcze
- na 100 g
- Kalorie
- 0 kJ / 842 kcal
- Białko
- 16 g
- Węglowodany
- 134 g
- Tłuszcz
- 25 g
Alternatywne przepisy
Húngaros
50min
Pataniscas de bacalhau
50min
Doce branco e doce amarelo da romaria
1 Std.
Bola rápida de carne
55 min
Folar de Trás-os-Montes
2 Std. 30 Min
Folar transmontano
3h 50min
Bolo podre de Castro Daire
2h 35min
Bola de bacalhau de Lamego
1 Std. 20 Min
Cavacas de Resende
1 Std.
Regueifa da Páscoa
3h 15min
Aletria de cortar à faca
35min
Bola de carne
1 Std. 20 Min