Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Teig
- 70 g Zucker, und 1 EL für den Teig
- 100 g Milch
-
¼
Würfel frische Hefe (ca. 10 g)
lub ½ Päckchen Trockenhefe (ca. 3 g) - 25 g Butter, weich, in Stücken (2 cm)
- 200 g Mehl
- ¼ TL Salz
Füllung
- 130 g Haselnüsse, ganz
- 60 g Mandeln, ganz
- 110 g Zucker
- 50 g Wasser
- ½ TL Zimt, gemahlen
Fertigstellung
- 1 Eiweiss, zum Bepinseln
- 3 EL Zitronensaft
- Wartości odżywcze
- na 1 Stück
- Kalorie
- 2066 kJ / 493 kcal
- Białko
- 10 g
- Węglowodany
- 58 g
- Tłuszcz
- 24 g
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Knöpfli
50 menit
Knöpfli
50 menit
Linzer Torte
1j
Russenzopf mit Cranberries
3sa
Tessinerli
1h 50min
Zimt-Nuss-Schnecken
2j 10 menit
Schweizer Linzertorte
1j 30 menit
Käse-Spätzli
1h 10 min
Dreikönigskuchen mit Sultaninen
1h 55min
Herbstlicher Tirolercake
1j 30 menit
Aargauer Rüeblitorte
2j
Berner Zopf
1 Std. 45 Min