Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Dough
- 300 g flour
- 50 g butter, cut in pieces
- 50 g oil
- 100 g water
- 1 ½ tsp salt
Filling
-
110
g akkawi cheese, cut into pieces (3 cm)
lub 110 g mozzarella, cut into pieces (3 cm) - 110 g Gruyère cheese, cut into pieces (3 cm)
- 2 eggs
- 8 sprigs fresh parsley, leaves only
- ½ tsp ground white pepper
- 1 pinch ground nutmeg (opcjonalnie)
Assembly and frying
- flour, for dusting
- sunflower oil, for deep frying
- Wartości odżywcze
- na 1 piece
- Kalorie
- 640 kJ / 153 kcal
- Białko
- 2.5 g
- Węglowodany
- 6.6 g
- Tłuszcz
- 12.9 g
Alternatywne przepisy
Kashta cream
10 min
Sweet cheese pastry (knafeh)
3 Std.
Stuffed semolina cookies (ma'amoul)
4 Std.
Stuffed pancakes (katayef with kashta cream)
2 godz.
Sweet cheese rolls (halawet el jebn)
2 Std. 45 Min
Garlic dip (toum)
15min
Za'atar flat bread (mankouche)
1h 35 min.
Raw kibbeh
15min
Yoghurt soup with meat dumplings (Shish barak)
2 Std. 30 Min
Baked kibbeh (kibbeh bil sanieh)
1h 35 min.
Toum
15min
Shish barak (Meat dumplings in yoghurt sauce)
1 godz. 30 min