Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 1 EL Butter zum Einfetten
-
2
EL Grieß (Weich- oder Hartweizengrieß), zum Ausstreuen,
lub 2 EL Haferflocken oder Leinsamen, zum Ausstreuen -
250
g Dinkelkörner
lub 250 g Weizenkörner - 1250 g Wasser
-
10
g Zuckerrübensirup
lub 10 g Honig -
20
g frische Hefe
lub 2 TL Trockenhefe (8 g) - 50 g Weizenmehl Type 550 und etwas mehr zum Bemehlen
- 10 g Balsamico, dunkel
- 1 TL Salz
-
100
g Sonnenblumenkerne
lub 60 - 80 g Kerne, gemischt (z.B. Kürbiskerne, Leinsamen)
- Wartości odżywcze
- na 1 Scheibe
- Kalorie
- 409 kJ / 98 kcal
- Białko
- 4 g
- Węglowodany
- 12 g
- Tłuszcz
- 4 g
- Błonnik
- 2.1 g
Alternatywne przepisy
Weizen-Roggen-Brot aus dem Römertopf
1 Std. 30 Min
Kürbiskernbrot
3h 30min
Dinkel-Körner-Brot
1 Std. 30 Min
Dinkelbrot
1 Std. 30 Min
Vollkornbrot
4 Std.
Kartoffel-Gewürz-Brot
1 Std. 30 Min
Dinkel-Buchweizenschrot-Brot
1 Std. 30 Min
Weizen-Dinkel-Brot
1 Std. 30 Min
Roggenbrot mit Sonnenblumenkernen
1 Std. 50 Min
Sonnenblumenbrot
1 Std. 20 Min
Vollwertbrot
2 Std. 20 Min
Dinkel-Buttermilch-Brot
2 Std. 30 Min