![Vollkornbrot aus dem Varoma Vollkornbrot aus dem Varoma](https://assets.tmecosys.com/image/upload/t_web767x639/img/recipe/ras/Assets/D3AD9708-5EE5-4113-9FA5-1021664145CE/Derivates/6277E312-4451-4B33-AB9C-07E499907CBF.jpg)
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 1 EL Butter zum Einfetten
-
2
EL Grieß (Weich- oder Hartweizengrieß), zum Ausstreuen,
lub 2 EL Haferflocken oder Leinsamen, zum Ausstreuen -
250
g Dinkelkörner
lub 250 g Weizenkörner - 1250 g Wasser
-
10
g Zuckerrübensirup
lub 10 g Honig -
20
g frische Hefe
lub 2 TL Trockenhefe (8 g) - 50 g Weizenmehl Type 550 und etwas mehr zum Bemehlen
- 10 g Balsamico, dunkel
- 1 TL Salz
-
100
g Sonnenblumenkerne
lub 60 - 80 g Kerne, gemischt (z.B. Kürbiskerne, Leinsamen)
- Wartości odżywcze
- na 1 Scheibe
- Kalorie
- 409 kJ / 98 kcal
- Białko
- 4 g
- Węglowodany
- 12 g
- Tłuszcz
- 4 g
- Błonnik
- 2.1 g
Alternatywne przepisy
Dinkel-Körner-Brot
1 godz. 30 min
Sesambrot
2h
Weizen-Dinkel-Brot
1 godz. 30 min
Dinkel-Roggen-Brot
1h 15 min
Dinkel-Hafer-Brot
1 Std. 10 Min
Dinkel-Buttermilch-Brot
2 Std. 30 Min
Schwarzbrot
3h
Vollkornbrot
4h
Vollwertbrot
2h 20 min
Skandinavisches Roggenbrot
27h
Dinkelbrot
1 godz. 30 min
Roggenbrot mit Sonnenblumenkernen
1小时 50 分钟