Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 1 Tbsp butter, for greasing
-
2
Tbsp semolina, for dusting
lub 2 Tbsp oat flakes, for dusting -
250
g spelt grains
lub 250 g wheat grains - 1250 g water
-
10
g dark treacle (opcjonalnie)
lub 10 g honey (opcjonalnie) -
20
g fresh yeast, crumbled
lub 2 tsp dried instant yeast, crumbled - 50 g bread flour, plus extra for dusting
- 10 g balsamic vinegar
- 1 tsp salt
-
100
g sunflower seeds
lub 60 - 80 g mixed seeds
- Wartości odżywcze
- na 1 slice
- Kalorie
- 409 kJ / 98 kcal
- Białko
- 4 g
- Węglowodany
- 12 g
- Tłuszcz
- 4 g
- Błonnik
- 2.1 g
Alternatywne przepisy
Rustic bread
2h
Five-seed bread
1h 50min
Pain aux Cereales
12 Std. 15 Min
Spelt bread
1h 45 min.
Scandinavian Rye Bread
27h
Spelt Bread
1h 45 min.
Sonja's Bread
3 Std. 10 Min
Rye and Walnut Bread
1h 25min
Crusty Spelt Bread
2 godz. 20 min
Grain Bread with Cashew Butter
55min
Seedy Wholemeal Bread
1h 35min
Classic Wholemeal
2h 40min