Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Germteig
- 250 g Milch
- 50 g Zucker
- 70 g Butter, in Stücken, etwas mehr zum Einfetten
- 20 g frische Germ
- 500 g Weizenmehl, glatt und ggf. 1-2 EL mehr für den Teig
- 1 Ei (Größe M)
- 1 TL Salz
Mandelfülle
- 250 g Mandeln
- 80 g Wasser
- 120 g Zucker
- 20 g Orangensaft
- 10 g Honig
Glasur und Fertigstellung
- Weizenmehl, glatt, für die Arbeitsfläche
- 2 EL Milch, etwas mehr zum Bestreichen
- 150 g Staubzucker
- Wartości odżywcze
- na 1 Stück
- Kalorie
- 1110 kJ / 265 kcal
- Białko
- 6 g
- Węglowodany
- 36 g
- Tłuszcz
- 11 g
- Błonnik
- 3 g
Alternatywne przepisy
Tante Poldis Nussgugelhupf
1h 30 min
Polsterzipfl
2h 10min
Mohnblume
2h 20min
Gefüllte Lebkuchen
11 godz. 30 min
Getunkte Haferflockenkekse
2h 10min
Mandelecken (Nussecken)
3 Std. 30 Min
Marillen-Topfen-Tascherl
1h 15 min
Schneller Beerenstrudel
50 min
Garstner Drahdiwaberl (Nussstangerl)
2 godz. 45 min
Burgenländerkipferl
1h 25min
Nussbeugerl
1 Std. 55 Min
Zwetschkenfleck mit Zimtstreusel
1 godz. 35 min