Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Germteig
- 250 g Milch
- 50 g Zucker
- 70 g Butter, in Stücken, etwas mehr zum Einfetten
- 20 g frische Germ
- 500 g Weizenmehl, glatt und ggf. 1-2 EL mehr für den Teig
- 1 Ei (Größe M)
- 1 TL Salz
Mandelfülle
- 250 g Mandeln
- 80 g Wasser
- 120 g Zucker
- 20 g Orangensaft
- 10 g Honig
Glasur und Fertigstellung
- Weizenmehl, glatt, für die Arbeitsfläche
- 2 EL Milch, etwas mehr zum Bestreichen
- 150 g Staubzucker
- Wartości odżywcze
- na 1 Stück
- Kalorie
- 1110 kJ / 265 kcal
- Białko
- 6 g
- Węglowodany
- 36 g
- Tłuszcz
- 11 g
- Błonnik
- 3 g
Alternatywne przepisy
Linzerkipferl
1 Std. 50 Min
Garstner Drahdiwaberl (Nussstangerl)
2h 45min
Schwarzes Osterschaf
2h 15min
Heidelbeer-Zitronen-Zopf
3h
Mohnblume
2 godz. 20 min
Zwetschkenfleck mit Zimtstreusel
1h 35 min.
Marillen-Schoko-Nusskuchen
1 godz. 10 min
Nussbeugerl
1sa 55 dk
Buchteln mit Powidl
2 godz. 20 min
Schokomousse-Biskuitroulade
2h 30min
Wiener Rehrücken
3h 40min
Tante Poldis Nussgugelhupf
1 godz. 30 min