![Italian ricotta doughnuts with citrus curd Italian ricotta doughnuts with citrus curd](https://assets.tmecosys.com/image/upload/t_web767x639/img/recipe/ras/Assets/7C9E898B-E7CC-4C07-B341-ACAB841C6EAB/Derivates/B6A1A457-8545-45EC-A559-DB9B26481A66.jpg)
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Ricotta
- 1800 g full cream milk
- 80 g white vinegar
Citrus curd
- 30 g orange juice, (approx. ½ orange)
- 20 g lemon juice, (approx. ½ lemon)
- 110 g caster sugar
- 80 g unsalted butter, softened
- 2 eggs
Ricotta doughnuts
- 1 egg
- 120 g caster sugar
- 150 g plain flour
- 50 g full cream milk
- 2 tsp baking powder
- ¼ lemon, zest only, grated, no white pith
- 1500 g vegetable oil, for deep frying
- 1 tsp ground cinnamon
- Wartości odżywcze
- na 1 piece
- Kalorie
- 2937.8 kJ / 699.5 kcal
- Białko
- 4.6 g
- Węglowodany
- 19.7 g
- Tłuszcz
- 68.5 g
- Tłuszcz nasycony
- 10.7 g
- Błonnik
- 0.3 g
- Sód
- 188.7 mg
Alternatywne przepisy
Choux pastry
2 Std.
Ricotta gnocchi
2 Std.
Classic Flammkuchen
1 Std.
Pretzels
1 Std. 35 Min
Ricotta and polenta chips
2 godz. 20 min
Crostata di marmalata (Italian jam tart)
2 Std. 35 Min
Profiteroles
2 Std.
Ricotta and spinach crespelle "cake"
40 Min
Iraqi cheese pies (cheese chureck)
1 Std. 40 Min
Polish doughnuts
2 Std. 30 Min
Pineapple passionfruit tart
4 godz. 30 min
Triple chocolate layer cake
5h 20 phút