![Polish doughnuts Polish doughnuts](https://assets.tmecosys.com/image/upload/t_web767x639/img/recipe/ras/Assets/DD1D151C-3725-465F-8FE3-03722D93747C/Derivates/283820CE-CCB0-4A8B-968E-688444B0F867.jpg)
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 250 g jam
- 70 g caster sugar
- 50 g fresh yeast, or 5 tsp dried instant yeast
- 200 g full cream milk
- 80 g unsalted butter, cut into cubes (1 cm)
- 4 egg yolks
- 500 g plain flour, plus extra for dusting
- 1 pinch sea salt
- 2 tbsp vodka
- 1000 g sunflower oil, for frying
- icing sugar, for dusting
- Wartości odżywcze
- na 1 piece
- Kalorie
- 877.4 kJ / 208.9 kcal
- Białko
- 4.1 g
- Węglowodany
- 34.3 g
- Tłuszcz
- 5.7 g
- Tłuszcz nasycony
- 3.1 g
- Błonnik
- 1.3 g
- Sód
- 17.6 mg
Alternatywne przepisy
Semolina custard
20 min
Haupia Pie
3h
Hazelnut torte
3h 15min
Profiteroles
2h
Raspberry cloud
12 godz. 5 min
Chocolate salted caramel petit fours
7 godz. 10 min
Vanilla Cream Gugelhupf
1 Std. 20 Min
Brioche fruit tarts
4h
Italian ricotta doughnuts with citrus curd
1 Std. 10 Min
Raspberry and Vanilla Éclairs
2h
Mango Swiss Roll
40 Min
Churros
40 Min