![Leek and Potato Soup Leek and Potato Soup](https://assets.tmecosys.com/image/upload/t_web767x639/img/recipe/ras/Assets/ECD93955-D443-4F63-B910-DD56D2A05DE5/Derivates/162BF448-DB0C-439A-B829-63FED9BF61C4.jpg)
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 12 oz leeks (white part only), cut into pieces
- 1 tsp salt, plus extra to taste
- 1 oz extra virgin olive oil
- 1 oz unsalted butter
- 9 oz potatoes, cut into pieces
- 24 oz water, divided
- 1 pinch ground white pepper
- 1 pinch ground nutmeg
- 3 ½ oz whole milk
-
fresh chives, chopped, to garnish
lub fresh flat leaf parsley, chopped, to garnish
- Wartości odżywcze
- na 1 portion
- Kalorie
- 641.3 kJ / 153.3 kcal
- Białko
- 2.3 g
- Węglowodany
- 16.3 g
- Tłuszcz
- 9.3 g
- Tłuszcz nasycony
- 3.5 g
- Błonnik
- 2 g
- Sód
- 413.7 mg
Alternatywne przepisy
Vegetable Stock Paste
45min
Creamy Tomato Soup
30min
Butternut Squash and Apple Soup
30min
Pea Soup
30min
Cream of Asparagus Soup
15min
Carrot Ginger Soup
20min
French Onion Soup
1h 10min
Apple Sauce
20min
Vegetable Soup
35min
Butternut Squash and Ginger Soup
35min
Tomato Basil Soup
40min
Asparagus Cream Soup
25min