Baskenkuchen (Gâteau basque)
TM6

Baskenkuchen (Gâteau basque)

4.5 (40 ocen)

Składniki

Vanille-Rum-Creme

  • 500 g Milch
  • 2 Eigelb
  • 1 Ei
  • 120 g Zucker
  • 50 g Weizenmehl Type 550 und etwas mehr zum Ausstäuben
    lub 50 g Dinkelmehl Type 630
  • 30 g Rum (opcjonalnie)
  • 1 Vanilleschote, längs halbiert
  • Butter zum Einfetten

Mürbeteig und Fertigstellung

  • 300 g Weizenmehl Type 550 und mehr zum Bearbeiten
    lub 300 g Dinkelmehl Type 630
  • 130 g Zucker
  • 150 g Butter, weich, in Stücken
  • 1 Ei
  • 15 g Backpulver (ca. 1 Pck.)
  • Milch zum Bestreichen
  • 20 g Puderzucker zum Bestäuben (opcjonalnie)

Wartości odżywcze
na 1 Stück
Kalorie
1349 kJ / 323 kcal
Białko
6 g
Węglowodany
45 g
Tłuszcz
13 g
Tłuszcz nasycony
8 g
Błonnik
0.7 g
Sód
134 mg

Wygląda smakowicie? Ten i ponad 80 000 innych przepisów czekają na Ciebie!

Bezpłatna rejestracja

Zamów 30-dniowy bezpłatny abonament Cookidoo® i uzyskaj dostęp do wszystkich przepisów. Bez zobowiązań.

Więcej informacji

Alternatywne przepisy