Shakshuka

4.8 9 rating
Przygotowanie 15 min
Czas całkowity 50 min
4 porties

Składniki

  • karwijzaad
    2 theelepels
  • gerookte paprikapoeder
    1 theelepel
  • komijnzaad of ¾ theelepel gemalen komijnzaad
    2 theelepels
  • gedroogde gemalen kurkuma
    ½ theelepel
  • gedroogde oregano
    ½ theelepel
  • zeezout
    1 ½ theelepel
  • gemalen zwarte peper
    1 theelepel
  • knoflookteentjes
    3
  • lange rode chilipeper ontpit indien gewenst
    ½ - 1
  • gele ui (ongeveer 150 g), in helften gesneden
    1
  • olijfolie
    40 g
  • tomatenblokjes uit blik (2 blikjes)
    800 g
  • tomatenpuree
    30 g
  • honing
    20 g
  • rode wijnazijn of appelciderazijn
    20 g
  • salade bladeren (bijv. boerenkool, snijbiet of spinazie), grof gescheurd
    30 g
  • verse basilicumbladeren grof gescheurd, naar smaak
    3 - 4
  • eieren
    8
  • feta kaas verkruimeld
    80 - 100 g
  • knapperig brood om te serveren

Poziom trudności

łatwy


Wartości odżywcze na 1 portie

Sód 1615.4 mg
Białko 26 g
Kalorie 2002 kJ / 477 kcal
Tłuszcz 28 g
Błonnik 6 g
Tłuszcz nasycony 9.2 g
Węglowodany 28 g

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych potraw czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Może spodoba Ci się również...