![Chai latte parfait Chai latte parfait](https://assets.tmecosys.com/image/upload/t_web767x639/img/recipe/ras/Assets/45c5cdee-58c6-446d-a79d-aaca403a4ae2/Derivates/a77a71f2-91a2-42a2-abfa-89ae67901283.jpg)
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Chai latte ice cream
- 180 g white sugar
- 680 g pouring (whipping) cream
- 1 ½ tbsp black tea leaves (dried)
- 1 tsp ground cinnamon
- 1 tsp ground cardamom
- ¾ tsp clove, ground
- ½ tsp ground ginger
- ½ tsp nutmeg
- ½ tsp fennel seeds
- 8 egg yolks
- 340 g full cream milk
- ½ tsp salt
Chocolate sauce
- 100 g chocolate, broken into pieces
- 250 g pure cream
- 50 g unsalted butter, cut into pieces
- 30 g honey
- ½ tsp natural vanilla extract
- 1 - 2 pinches salt
- 4 - 6 waffle cones (good quality)
- whipped cream, to serve
- Wartości odżywcze
- na 1 portion
- Kalorie
- 2353.7 kJ / 562.6 kcal
- Białko
- 5.7 g
- Węglowodany
- 36.4 g
- Tłuszcz
- 45.7 g
- Tłuszcz nasycony
- 27.5 g
- Błonnik
- 1 g
- Sód
- 211.1 mg
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
"To die for" mini pavlovas
2h 40min
Katsu chicken with cauliflower rice and pickled salad
55 min
Summer ice cream cake
4 Std. 50 Min
Frozen yoghurt bark (Thermomix® Cutter, TM6)
6 Std. 10 Min
Peeling Turmeric (Metric)
5 min
Apple Mousse Crumble with Rosemary Ice Cream (Matthew Kenney)
10 Std. 55 Min
Rainbow cauliflower sushi
50min
Blackberry meringue cake
3h 55min
"To die for" mini pavlovas (TM6)
2h 40min
Freeform bread with filling
1h 35min
Rösti Bern style (Thermomix® Cutter)
40 min
Custard horns
1h 45min