![Victoria sponge cake Victoria sponge cake](https://assets.tmecosys.com/image/upload/t_web767x639/img/recipe/ras/Assets/F55461BE-5B4A-454B-8053-82801ADAD443/Derivates/25B7DD6F-2CAF-44E5-A651-F854775B8DEB.jpg)
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Sponge
- 170 g unsalted butter, cut into pieces, plus extra to grease
- 170 g caster sugar
- 3 eggs
- 170 g self-raising flour
- 1 tsp baking powder
- 1 tsp bicarbonate of soda
- 1 tsp natural vanilla extract (optional)
Filling
- 100 g jam (strawberry or raspberry - see Tip)
- 200 g pouring (whipping) cream
- 125 g fresh raspberries
- 1 tbsp icing sugar, to dust
- Wartości odżywcze
- na 1 portion
- Kalorie
- 1565.5 kJ / 374.2 kcal
- Białko
- 4.1 g
- Węglowodany
- 39.2 g
- Tłuszcz
- 22.7 g
- Tłuszcz nasycony
- 13.8 g
- Błonnik
- 1.4 g
- Sód
- 396.3 mg
Alternatywne przepisy
Rachel Shanks's Roast beef with Yorkshires and gravy (TM6)
3h 15min
Roast beef with Yorkshires and gravy
3h 15min
Raspberry and Apple Crumble
1 Std. 5 Min
Viennese whirl mince pies
1 Std. 40 Min
Rhubarb crumble
45 分钟
Decadent dark chocolate brownies
1 Std. 30 Min
Christmas mince pies
1 Std. 40 Min
Victoria Sponge
1hod. 10min
Scones
30 Min
Classic Flapjack
55 Min
Chocolate butter cream
10min
Shortbread
1 Std.