![Chili-Schokoladeneis mit Whiskey-Sirup Chili-Schokoladeneis mit Whiskey-Sirup](https://assets.tmecosys.com/image/upload/t_web767x639/img/recipe/ras/Assets/088c762a-8c7d-4cfc-b860-3f7699ff0707/Derivates/3aaad9c4-a027-4799-a195-bb2bb63807ec.jpg)
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Chili-Schokoladeneis
- 150 g Zucker
- 1 rote Chilischote, getrocknet, z. B. Birdseye (siehe Tipp)
- 100 g dunkle Schokolade, 70 % Kakao, in Stücken
- 8 Eidotter
- 40 g Kakaopulver, ungesüßt
- 620 g Milch, 3,6 % Fett
- ¼ TL Salz
- 620 g Schlagobers, 36% Fett
Whiskey-Sirup und Fertigstellung
- 120 g Bourbon Whiskey z. B. Jack Daniel's, Jim Beam..., (siehe Variante)
- 100 g Zucker
- 20 g Wasser
- 30 g Ahornsirup (siehe Tipp) (opcjonalnie)
- 2 - 3 Prisen Salz
- 2 Prisen Zimt, gemahlen
- ½ TL natürliches Vanilleextrakt
- Wartości odżywcze
- na 1 Portion
- Kalorie
- 2027 kJ / 485 kcal
- Białko
- 7 g
- Węglowodany
- 38 g
- Tłuszcz
- 33 g
- Tłuszcz nasycony
- 19 g
- Błonnik
- 3 g
- Sód
- 147 mg
Alternatywne przepisy
Haselnuss-Nougat-Eis
9 Std. 30 Min
Süßkartoffeleintopf mit Ente & Maroni
1h 20min
Vollkorn-Osterkranz mit geräucherter Forelle und Ei
1 Std. 45 Min
Putenbrust sous-vide mit Kräutern und Paprikasauce
3 godz. 45 min
Menü: Entenbrust mit Rotwein-Pflaumensauce und Sellerie-Karfiolcreme; Mandelpudding
1h 20min
Salziges Karamelleis
Brak ocen
Lavendeleis mit Gin
15 Std.
Gefüllte Hühnerfilets sous-vide
3 Std. 30 Min
Schweinekoteletts sous-vide, karamellisierte Birnen und Schokoladensauce
3 Std.
Chili-Limetten-Hendl mit Karfiolreis
1 Std. 10 Min
Portugiesische Crème Brûlée
25min
Ananassorbet
15 Min