Chili-Schokoladeneis mit Whiskey-Sirup

Chili-Schokoladeneis mit Whiskey-Sirup

4.0 4 oceny
Przygotowanie 30 min
Czas całkowity 15 godz.
10 Portionen

Składniki

Chili-Schokoladeneis
  • Zucker
    150 g
  • rote Chilischote, getrocknet z. B. Birdseye (siehe Tipp)
    1
  • dunkle Schokolade, 70 % Kakao in Stücken
    100 g
  • Eidotter
    8
  • Kakaopulver, ungesüßt
    40 g
  • Milch 3,6 % Fett
    620 g
  • Salz
    ¼ TL
  • Schlagobers, 36% Fett
    620 g
Whiskey-Sirup und Fertigstellung
  • Bourbon Whiskey z. B. Jack Daniel's, Jim Beam..., (siehe Variante)
    120 g
  • Zucker
    100 g
  • Wasser
    20 g
  • Ahornsirup (opcjonalnie) (siehe Tipp)
    30 g
  • Salz
    2 - 3 Prisen
  • Zimt, gemahlen
    2 Prisen
  • natürlicher Vanilleextrakt
    ½ TL

Poziom trudności

łatwy


Wartości odżywcze na 1 Portion

Sód 147 mg
Białko 7 g
Kalorie 2027 kJ / 485 kcal
Tłuszcz 33 g
Błonnik 3 g
Tłuszcz nasycony 19 g
Węglowodany 38 g

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych potraw czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Może spodoba Ci się również...