![Crostata di ricotta e mirtilli Crostata di ricotta e mirtilli](https://assets.tmecosys.com/image/upload/t_web767x639/img/recipe/ras/Assets/FAAE5BAB-0067-4F80-BB28-69FD0F34AA4F/Derivates/C39A6162-A3AD-4228-B25C-B1660E77AA4B.jpg)
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Pasta frolla
- 1 limone, preferibilmente biologico, la scorza e il succo
- 100 g di zucchero
- 300 g di farina
- 100 g di burro morbido a pezzi
- 1 uovo
- 1 tuorlo d'uovo
- 1 pizzico di sale
- 1 cucchiaino di lievito in polvere per dolci
Ripieno
- 250 g di mirtilli, lavati e asciugati
- 80 g di zucchero
- 300 g di ricotta di pecora
- 100 g di panna (min. 30% di grassi)
- Wartości odżywcze
- na 1 porzione
- Kalorie
- 1217 kJ / 291 kcal
- Białko
- 6.6 g
- Węglowodany
- 37.3 g
- Tłuszcz
- 13.9 g
- Błonnik
- 1.6 g
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Crostata di frutta secca e miele
1 Std. 10 Min
Torta di mele
1h
Crostata di mele
1 godz. 5 min
Plumcake sciroppato
55 min
Crostata con crema di ricotta e pere caramellate
45min
Crostata classica alla frutta mista
1 Std. 20 Min
Torta di mele e nocciole
1h
Plumcake al limone e mirtilli
4h
Crostata mele e cannella
1 Std. 20 Min
Crostata bigusto
1h 55min
Plumcake alle mele
1h
Crostata morbida alla ricotta e frutti di bosco
1h