![Dosa (Indian Rice and Lentil Crepes) Dosa (Indian Rice and Lentil Crepes)](https://assets.tmecosys.com/image/upload/t_web767x639/img/recipe/ras/Assets/ed2cc808-7d7d-4c76-9f1c-18dcab9c0d5b/Derivates/76c7c2ff-ffd7-4ec3-9886-5181beb3a51b.jpg)
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 9 oz basmati rice
- 2 ½ oz urad dal (black lentils), skinless, split
- 1 ½ oz chana dal (chickpeas), skinless, split
- 1 tsp fenugreek seeds (methi seeds)
- 35 ½ oz water, divided, plus extra to sprinkle
- 1 oz lemon juice
- 1 tsp salt
-
1 ½
oz ghee
lub 1 ½ oz coconut oil (for vegan)
- Wartości odżywcze
- na 1 portion
- Kalorie
- 1937.3 kJ / 463 kcal
- Białko
- 11 g
- Węglowodany
- 72 g
- Tłuszcz
- 14.8 g
- Tłuszcz nasycony
- 11.3 g
- Błonnik
- 4.8 g
- Sód
- 0.6 mg
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Fresh coconut chutney
10min
Carrot halwa
1 Std. 5 Min
Palak Paneer
45 Min
Chapatis
1 Std.
Chapatis
1 Std. 30 Min
Paneer Makhani
1 Std.
Sambhar
1 Std. 5 Min
Vegetable Sambar
35 min
Thosai (Rice and Lentil Pancakes)
9h 10min
Chai Masala (Masala Tea)
15 Min
Dosa with spiced potato filling
17 Std. 40 Min
Rasam
20 Min