Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Massa de empada
- 50 g água
- 50 g azeite
- 50 g vinho branco
-
80
g banha
lub 80 g manteiga -
20
g fermento de padeiro fresco
lub 2 c. chá de fermento de padeiro seco (8 g) - 1 ovo
- 450 g farinha tipo 65, mais q.b. p/ polvilhar
- 1 c. chá de sal
Recheio
- 150 g cebola
- 100 g cenoura
- 2 dentes de alho
- 3 pés de salsa
- 30 g azeite
- 1 frango partido em pedaços (1000 g aprox.)
- 100 g vinho branco
- 10 g molho de soja
-
1 ½
c. chá de caldo de galinha caseiro
lub 1 ½ cubo de caldo de galinha - 1 pitada de pimenta
- 2 gemas de ovo batidas
- 60 g farinha
- 1 ovo p/ pincelar
- Wartości odżywcze
- na 1 dose
- Kalorie
- 3515.6 kJ / 840.2 kcal
- Białko
- 42.6 g
- Węglowodany
- 51.6 g
- Tłuszcz
- 48.9 g
- Tłuszcz nasycony
- 13.5 g
- Błonnik
- 3 g
- Sód
- 447.7 mg
Alternatywne przepisy
Pastéis de bacalhau
45 min
Pastéis de massa tenra
3h
Pastéis de massa tenra de alheira
35 min
Mini empadas
1 godz. 15 min
Massa quebrada
5min
Quiche Lorraine
45 min
Empada de caça
48 Std.
Empadas de camarão
50 min
Empadas de carne de porco
2h 5min
Empada de pato com alho francês
13h 10min
Croquetes
3h
Molho bechamel
15min